Home Tulburari de personalitate
Tulburari de personalitate
Tulburari de personalitate PDF Imprimare Email
Tulburari de personalitate
Scris de claudia   
Vineri, 03 Septembrie 2010 10:42Exista o multitudine de forme de tulburari de personalitate, care poti fi mai mult sau mai putin grave si care insa, indiferent de forma lor, afecteaza viata pacientului, a familiei acestuia si a celor ce fac parte din viata acestuia. Aceste tulburari de personalitate pot cunoaste diverse forme, pot fi mai mult sau mai putin grave, reprezentand un grup de structuri particulare ale personalitatii care include deviatii calitative sau cantitative ale sferei afectiv-volitionale si instinctive. Studiile de specialitate demonstraza ca aceste tulburari de personalitate se contureaza inca din copilarie si se materializeaza incepand cu perioada adolescentei continuand pana la perioada adult, cand deja sunt dezvoltate major.
Aceste tulburari de personalitate se manifesta la nivel comportamental, insa pacientul nu le identifica ca atare, provocandu-i o incapacitate de integrare armonioasa in societate fara a remarca aceasta incapacitate. Printre caracteristicile acestor tulburari de personalitate se numara urmatoarele:


- blamarea constanta a celor din jur
- dependenta sau independenta in mod excesiv de cei din jur
- modele de comportamnet cronice si durabile, nu episodice
- sunt frecvent “ dezamagiti “ de partenerul de viata sau de membrii familiei
- realizeaza brusc trecerea de la subevaluare la supraevaluare
- intretin relatii interpersonale instabile
- prezinta rezistenta la tratament
Aceste tulburari de personalitate pot situa individul in cauza la limita pragului intre sanatate si afectiune, fiind foarte greu de identificat din cauza ritmului de evolutie lent care nu este constant si liniar, existand unele variatii de intensitate. Din varietatea de forme de tulburari de personalitate s-a format urmatorul model de clasificare: tulburari de personalitate de tip paranoid, tulburari de personalitate de tip schizoid, tulburari de personalitate de tip dissocial, tulburari de personalitate de tip emotional instabil, tulburari de personalitate de tip histrionic, tulburari de personalitate de tip anancast, tulburari de personalitate de tip anxios (evitant). Fiecare din aceste tipuri de tulburari se caracterizeaza prin diferite forme de manifestare, fiecare prezentand alte caracteristici.


 


Sondaje

Ce tip de personalitate crezi ca ai?
 

Vizitatori Online

Avem 4 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com